Den viktiga aktiveringen
Våra hundar behöver olika mycket mental och fysisk stimulans när den går igenom valptid, unghundstid, vuxentid och ålderdom. Det här avsnittet riktar sig framförallt till dig som har en unghund eller vuxen hund.
De flesta har varit med om en ljuvlig tidig valptid. Valpen är inriktad på att följa oss och hålla koll på oss, den är motiverad till samarbete. Så plötsligt fungerar det inte som tidigare. Valpen har hunnit bli fem, sex, sju månader och jaktintresset har utvecklats. Plötsligt drar valpen iväg efter katten den aldrig brytt sig om och ett spår på marken får dess fulla fokus istället för du. Unghundstiden är här och hunden är storligen motiverad av jakt och/eller impulser som har med hormoner och outvecklad hjärna att göra och kan bete sig som att den inte hör dig och att den inte kan de saker du tidigare lärt den. Ha då förståelse för att hunden beter sig naturligt - och att det är beteenden som kommer lägga sig om du hanterar dem klokt. Håll er relation fortsatt trygg och god genom att inte ställa för höga krav utan satsa på aktivering de dagar din hund verkar vara någon annanstans än i fullt samarbetsmode 🙂.
Aktivering inne och ute ger roligt umgänge som hunden kan klara av utan detaljstyrning. Det stimulerar också hjärnan som efter valptiden behöver mer att göra. En hund som är understimulerad hittar på egna saker att göra, kanske tugga på ett soffben, vakta trädgården eller jaga flugor. Tänk också på att allt vi gör med vår hund i vår människovardag är stimulerande, festen med släkten, barnens kompisar som är på besök, veterinärbesöket, promenaden i komplex miljö - allt kan vara potentiellt uttröttande. En överstimulerad hund kan uppvisa beteenden som t ex trampa runt och hässja och hitta på saker att göra i stället för att vila, skälla när du vill ta det lugnt, ha lätt att snabbt gå upp i aktivitet mm. Det är alltså viktigt att ha balans mellan vila, fysisk aktivitet och mental aktivitet!
Aktiveringen i detta avsnitt kan delas in i tre grupper, kroppskontroll, problemlösning och nosarbete. Ge din hund dessa delar samt tillräckligt med vila så mår den toppen och ni har ännu bättre förutsättningar till en härlig vardag tillsammans.