1 Vänd dig till mig

Mål: hunden väljer själv att vända sig till dig och söker samarbete i alla möjliga situationer och miljöer.

Gör så här: Ha hunden i koppel, visa att du har en godisbit och kasta den på marken. Vänta tyst tills hunden tagit godisen och vänder sig till dig, orienterar sig mot dig. Säg då "Bra!" och därefter kasta en förstärkare av beteendet, en godis på marken. Upprepa. Kasta förstärkaren i olika riktningar varje gång så din hund får hämta godis framför, vid sidan och bakom dig. Stå själv stilla så du får förstärka beteendet att hunden söker upp din framsida - "Bra!" och kasta förstärkare.

Problemlösning: Orienterar sig din hund inte tillbaka till dig? Ta fram bättre belöning! (se lektionen "Hur träningsbar är din hund").

Utveckling av övningen: Att göra när övningen fungerar mycket bra. Håll inne på förstärkning och invänta hundens ögonkontakt, exakt då den möter din blick markerar du med "Bra! och förstärker därefter med godis som du kastar som tidigare.

Gör gärna 10 upprepningar i varje ny miljö som du kommer till med din hund för att påminna den om att kontakt och samarbete lönar sig även här och för att fortsätta bygga upp drömkontakten - där hunden spontant och i alla möjliga situationer vänder sig till dig.

Övningen bra för att 1) stärka beteendet att vända sig till och söka upp föraren istället för att bry sig om omgivningen, 2) ha som nedvarvande aktivitet där din upphetsade hund får röra på sig och samtidigt lyckas ge dig kontakt, 3) bygga en positiv relation med hunden då den hela tiden får välja sitt beteende och tjäna på det (ger kontroll, om jag gör så här så händer det här).

Vanlig fundering: Varför kan jag inte bara be hunden titta på mig? Svar: Om vi ber hunden att titta mot oss och så ger en förstärkare, t ex en godisbit, så förstärker vi mycket troligt beteendet att titta bort. Kedja: Din hund tittar bort - du säger Morris, titta här - din hund vänder sig till dig - du förstärker beteendet med en godisbit. Din hund lär sig alltså att om den tittar bort så startar den dig till att säga "titta hit" och så får den en godisbit. Vem tränar vem :).

Slutför och fortsätt