5 Ligg + varsågod

Ligg + varsågod GRUND

Mål: hunden lägger sig ned när vi pekar ner mot golvet.

Gör så här: Jobba tyst. Ha hunden sittandes eller ståendes rakt framför dig. För en godis sakta från nosen och rakt ner, håll handen stilla mot marken tills hunden lägger sig.

När hunden är på väg ner i ligg så kan vi behöva justera godishanden lite så hunden hamnar "rakt över sina fyra tassar" när den lägger sig. Om hunden lägger sig från att ha suttit ner så kan du behöva dra godisen rakt bort från den (dvs mot dig själv) just när den sjunker ner, för att den med sin rygglängd ska "få plats" mellan sina bakben och godisen. Annars böjer den ryggen som en ostbåge. Har du en liten hund kan du istället behöva skjuta godisen mot hunden när den är på väg ner. Se upp för att huvudet vrids åt sidan, då böjs ryggraden och hunden lägger sig "på låret".

Ge en till tre godisar medan hunden ligger kvar, avsluta med att säga "varsågod" och därefter kasta en godis åt sidan med svepande handrörelse så hunden går upp.

Tänk på att träna ligg från att hunden har olika positioner, sitter och står. Positionerna ger två olika beteenden för hunden för att komma ner i ligg, men ger samma slutresultat.

Övningen bra för 1) kontrollerat liggbeteende, dvs så "rakt" som vi önskar, 2) få ett beteende där hunden ligger kvar tills vi säger "varsågod".

Slutför och fortsätt