Att träna bort oönskade beteenden - win-win

Oönskade beteenden är problem för oss båda eller hur? Vi vill ha roligt med vår hund, vi vill att den ska sköta sig så andra människor tycker om den, vi vill att den kan få följa med oss överallt och vi vill att den tycker mest om oss av alla i hela världen. Få saker är så jobbigt som om vår hund inte fungerar som vi tänkt oss i vår vardag. Vi ser hundens oönskade beteende och att det är ett problem för oss - men visst kan vi tänka oss att det kan spegla ett problem även för hunden?

Rovdjuret hunden

Vi har tagit in ett rovdjur i vårt hem. Rovdjuret hunden är genom evolutionen domesticerat, d v s anpassat till ett liv bredvid människan. Men hunden har också kvar sin motivation att söka och jaga sin föda, slita isär den med sina rovtänder och svälja födan i hela delar som sedan ligger och smälter i flera timmar i magsäcken. Den vill gnaga länge på råa köttben och äta så mycket den kan när det går, för vem vet när nästa måltid visar sig. Den vill kissa för att markera sitt revir där den har sina tillgångar, resurser, och den vill skrämma iväg inkräktare som kommer i närheten av dessa resurser. Den vill använda sin tid till att socialisera sig med andra hundar och oss människor, vila på maten eller nosa runt, skaffa information om sin miljö och var det finns mat och möjliga partners. Den vill fortplanta sig. Visst kan vi tänka oss att hunden har problem med oss?

Rovdjuret hunden i vår människomiljö

Människors behov och hundens behov är sällan desamma. Vi människor vill ha en hund som fungerar i vår moderna miljö och där vi bor med hunden i hus, har dem i koppel, bestämmer när de ska få vara ute, få skaffa sig information med nosen, om de ska få jaga eller få maten i skål, om de ska få para sig, om de ska leka, träna, vila. Här blir det lätt konflikt av intressen och hunden som inte får utlopp för sina naturliga beteenden kommer bete sig helt naturligt ändå, d v s bete sig för att lösa sitt "problem". Den kan skälla på oss, på hundar, på grannen, jaga katter, bilar, fåglar, bita i våra kläder, tugga på soffan, kissa inne, kissa tusen gånger ute, trampa runt när vi vill sitta stilla, skälla när vi vill sitta stilla, dra i kopplet, sno mat på bordet, nosa varje centimeter på promenaden, gräva ner tuggben i sängen, rymma med grannens hund, yla och bajsa inne när vi vill lämna den hemma o s v. Listan kan göras väldigt lång.

Viktigt att komma ihåg - hunden beter sig naturligt

Hunden beter sig naturligt utifrån den situation den möter och det vi bör ha med oss, alltid, är att alla beteenden har en funktion för hunden, den vill ha något eller bli av med något. Beteendet är funktionellt.

Låt oss hjälpa hunden

Med fördel går vi in i det här med att träna bort oönskade beteenden med medkänsla för vår hund. Vi vill hjälpa den att fungera bättre - att inte behöva skälla på oss, att inte behöva trampa runt när vi vill sitta stilla, att inte behöva dra i kopplet eller jaga katten, yla och bajsa inne när vi lämnar den o s v. Visst vill vi låta hunden få utlopp för sina behov, kunna slappna av och ha ett härligt hundliv <3.

Vad kan vi göra åt oönskade beteenden?

I det här avsnittet finner du grundläggande råd hur du kan göra för att själv komma tillrätta med oönskade beteenden. Råden räcker en bit - eller hela vägen. Du har också möjlighet att fråga om råd i de två supportvägar som ingår i kursen, använd dem och jag hjälper dig så långt det är möjligt på distans!

I svårare fall kan det behövas att vi ses, så jag kan kan göra en mer ingående analys av hundens beteenden och omständigheterna runtomkring. I så fall kommer jag råda dig att boka en beteendekonsultation vilken efter analys ibland inleds med veterinär undersökning för att utesluta smärta eller sjukdom som grundorsak till din hunds beteenden.

Men i första hand - se till att läsa råden i dessa avsnitt, noga, de är väldigt hjälpsamma för att lösa de vanligaste frågorna jag får på kurs.

Du förtjänar att ha en välfungerande hund och hunden förtjänar att känna sig tillfreds - bara win-win att lägga energi på dessa beteenden och kom ihåg att det ska vara roligt att ha hund och att vara hund - den här kursen gör det möjligt.

Slutför och fortsätt